Jadłospis
Opłatę za wyżywienie i pobyt ponad podstawę programową na konto
nr 27 8646 0008 0000 0600 2121 0001
Bank Spółdzielczy w Jerzmanowej
Jadłospis
Poniedziałek 13.05.2024r.
I śniadanie: Ryż na mleku 7 250ml, kanapki (pieczywo mieszane) 1a,b z masłem7, twarożek 7 z jajkiem 4, pomidor 100g, herbata z cytryną 200ml.
II śniadanie: Kisiel z jabłkiem.
I danie: Zupa kalafiorowa kaszą jęczmienną i zieloną pietruszką 1a,7,9 (mięso z kurczaka, włoszczyzna, kalafior, kasza jęczmienna, zielona pietruszka, przyprawy) 250ml, pieczywo mieszane1a,b.
II danie: Gulasz z szynki 1a z ziemniakami 220g, sałatka z ogórków kiszonych z cebulką i czerwoną papryką 70g, kompot śliwkowy 200ml, owoc.
Wtorek 14.05.2024r.
I śniadanie: Mleko czekoladowe 7 250ml, bułka żytnia 1b z masłem 7, kiełbasa krakowska, sałata, papryka 100g, herbata z cytryną 200ml.
II śniadanie: Talerz warzyw rozmaitości z orzechami 8.
I danie: Zupa marchewkowa z ziemniakami 1a,7,9 (mięso z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, jogurt naturalny, przyprawy)250ml, pieczywo mieszane 1a,b.
II danie: Makaron 1a z sosem brokułowo – serowym 7- 220g, surówka z selera z marchewką i pestkami dyni 70g, kompot wiśniowy 200ml, owoc.
Środa 15.05.2024r.
I śniadanie: Płatki jęczmienne 1c na mleku7 250ml, kanapki (pieczywo mieszane) 1a,b z masłem 7 , pasta z żółtego sera 7, sałata, pomidor, kiełki rzodkiewki, papryka czerwona100g, herbata 200ml.
II śniadanie: Kaszka manna na gęsto 1a,7 z sosem malinowym.
I danie: Zupa szczawiowa z jajkiem 1a,7,9 (mięso z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, szczaw, jaja, ziemniaki, jogurt, przyprawy)250ml, pieczywo mieszane 1a,b.
II danie: Pulpety rybne w sosie pomidorowym 1a,3,4 z ryżem na sypko 220g, kolorowe warzywa na parze z masłem 7- 70g, kompot śliwkowy200ml, owoce.
Czwartek 16.05.2024r.
I śniadanie: Owsianka1a na mleku7 250ml , kanapki (pieczywo mieszane) 1a,b z masłem7, pasta z makreli 4 z serem7, ogórek kiszony, czerwona papryka, szczypiorek100g, herbata 200ml.
II śniadanie: Chlebek ziołowy 1a,3,7 (własnego wyrobu).
I danie: Zupa pieczarkowa z makaronem 1a,9 (mięso z kurczaka, włoszczyzna, pieczarki, makaron, jogurt naturalny, przyprawy) 250ml.
II danie: Stek z cebulką 1a,3 z ziemniakami 220g, surówka z młodej kapusty z marchewką i koperkiem 70g, kompot z owoców mieszanych 200ml, owoce.
Piątek 17.05.2024r.
I śniadanie: Kakao na mleku 7 250ml , stół szwedzki: kanapki (pieczywo mieszane) 1a,b z masłem7, kurczak gotowany, kabanosy wieprzowe, pomidor koktajlowy, ser żółty plastry 7, rzodkiewka, szczypiorek, pestki słonecznika 100g.
II śniadanie: Melony.
I danie: Barszcz czerwony z fasolką 7,9 (mięso z kurczaka, marchewka, pietruszka, seler, por, buraczki czerwone, fasola Jaś, ziemniaki, jogurt naturalny, przyprawy)
II danie: Naleśniki z serem i dżemem 1a,3,7-220g, tarta marchewka z pomarańczą z pestkami słonecznika 70g, kompot z czarnej porzeczki 200ml, owoc.
Poszczególne elementy w jadłospisie mogą ulec zmianie. Woda mineralna podawana jest między posiłkami bez ograniczeń.
Do przygotowywania potraw w przedszkolu wykorzystywany jest piec konwekcyjno-parowy. Wszystkie potrawy, ciasta i desery sporządzane są własnoręcznie przez Panie kucharki.